Nelson_Design_Studio_Logo

Neurodesign för arbetsplatsen,hurra!

bild tagen i Arpers monter på Milanomässan 2016 bild tagen i Arpers monter på Milanomässan 2016

Känns som att vi hört och sett alldeles för mycket om det "aktivitetsbaserade" kontoret de senaste åren. Kontor görs om på löpande lina med den fina, men ofta ej fungerande tanken på "fri placering".

Dvs går idén ut på att man har sina saker inlåsta i ett skåp eller liknanade(lite högstadiekänsla över detta). På morgonen när du kommer till jobbet så tar du dina jobbattiraljer och sätter dig på valfri plats i kontoret. Problem som att spontant söka upp någon kan uppstå, då man inte vet vart man hittar sin kollega. Att vi är olika bra på att plocka undan och städa efter oss kan också skapa en stress. Ofta saknar också dessa kontor (och även traditionella kontor)tillräckligt många tysta rum, där du kan gå undan om du har en uppgift som kräver mycket fokus. I snitt tar det ca 25 minuter för din hjärna att fokusera på nytt om du blir störd i en uppgift,så detta är nog verkligen inget hit om du är ljudkänslig.

Enligt vetenskapliga studier utförs kreativt arbete bäst i lokaler med högt i tak.Den absolut bästa och mest dynamiska arbetsplatsen skulle för mig vara ett ställe som blandar gammalt och nytt,mycket gröna växter, en egen plats med mina egna arbetsverktyg. Gott kaffe är också en viktig del, och något som gör miljön mer tilltalande.
Läste en intressant artikel om Neurodesign igår som intresserar mig, -att verkligen skapa arbetsrum för människan som gör att man mår bra då man jobbar. Här kan du läsa om du har några minuter över. Tror absolut detta är framtiden.
http://weekend.di.se/nyheter/ta-med-hjarnan-i-designen
Ha en fin onsdag därute!

Kommentera gärna: